Začarani krug inzulina i šećera u krvi
Nestabilan šećer u krvi uzrokuje kronični umor, prekomjernu težinu...
... imate li problema s koncentracijom, pada vam energija nakon jela, imate stalnu "maglu" u glavi i ne možete se dovoljno hidrirati (stalno imate suha usta i kožu te često mokrite) ?
Kako šećer u krvi utječe na energiju, misaone procese, apetit i želju za hranom?
Odrasla osoba ima oko 5-6 litara krvi u tijelu, a optimalna razina šećera u krvi je samo 1 žlica (da lakše vizualizirate).
Svaki put kad razina šećera u krvi poraste iznad te razine, gušterača šalje inzulin u cirkulaciju kako bi ugasio požar koji je šećer pokrenuo.

Glikemijski indeks ovdje igra važnu ulogu - on diktira koliko brzo nam raste šećer u krvi. Što je viši GI, gušterača proizvodi više inzulina. Inzulin naglo snižava šećer u krvi i tako uzrokuje akutni manjak u mozgu, a to osjećate kao intenzivnu želju za ugljikohidratima, šećerom i kavom.
S vremenom postajemo otporni na inzulin i on više ne može ugasiti požar. To aktivira naš mozak koji potiskuje proizvodnju leptina - hormona koji diktira kada smo gladni, a kada siti. Tako da se cijelo vrijeme vozimo na inzulinskom toboganu.
Što više jedemo, to smo gladniji. Što više jedemo, postajemo tromiji, lijeniji, depresivniji, a naš mozak postaje sporiji. Postajemo inertni, letargični i ovisni o dodatnoj "dozi šećera".
MI SMO CIVILIZACIJA S KRONIČNO
VISOKIM ŠEĆEROM U KRVI
Zovem se Petra Kordež, savjetnica sam za prehranu i voditeljica obiteljske trgovine Carnium Botanicals. Moja misija je pomoći ljudima da žive zdravijim, opuštenijim i energičnijim životom.
U ovom članku želim s vama podijeliti zabludu u koju smo počeli vjerovati i koja nas je dovela do globalne katastrofe. Razlog br. 1 za sve smrti u svijetu su kardiovaskularne bolesti, a šećer u krvi i naš način razmišljanja o prehrani imaju velike veze s tim.
Predijabetes i dijabetes tipa 2 razvijaju se tiho i sporo, a možda ćete jednostavno propustiti prve znakove nereguliranog šećera u krvi.
Sve što o povišenom šećeru u krvi dijelim s vama u nastavku, istražila sam s interesom i stručnošću. Želim vam pomoći da se izvučete iz zamke povišenog šećera u krvi i spriječite razvoj predijabetesa ili čak dijabetesa tipa 2, prije nego što bude prekasno.
Ali krenimo od početka...
Najveća prehrambena zabluda
svih vremena
Vjerojatno ste već čuli za dobronamjerni savjet: “Vježbajte više i moći ćete jesti što god želite. Kalorije su važne."
Jedite tortu, pizzu, hamburger - ali samo pazite da te kalorije i potrošite.
Fitness entuzijasti i vrhunski sportaši koji paze na svoju težinu i formu piju Coca-Colu Zero ili Red Bull - bez kalorija i bez šećera.
Najveća prevara prehrambene industrije u povijesti...

Dopustite mi da vam pokažemo što mislimo na vrlo praktičnom primjeru.

Za doručak možete birati između:
- komad pizze i Coca-Cola Zero
- kruh od cjelovitih žitarica s marmeladom i sok od naranče
- ½ avokada, 2 kuhana jaja, 50g dimljenog lososa, kriška integralnog raženog kruha i zelena salata
Što mislite, koji obrok ima najmanje kalorija?
Zaprepastit ćete se odgovorom. PRVI.
Da, dobro ste pročitali. Komad pizze ima otprilike 300 kalorija, Coca-Cola Zero 0 kalorija. Drugi doručak ima ukupno 600 kalorija, dok treći doručak oko 700 kalorija.
Koji bi vi izabrali?
NARAVNO, TREĆI. Pitate se zašto, ako ima najviše kalorija?
KALORIJE NISU NAJVAŽNIJE!

Prvi doručak
će vam napraviti nered u tijelu.
Hibridizirana pšenica puna glutena, pulpa rajčice sa šećerom, meso s dodanim nitratima, sir od industrijski prerađenog pasteriziranog mlijeka, a povrh toga Coca-Cola s aspartamom koji ubija naše neurone i remeti funkcioniranje crijevnog mikrobioma.
Osim što uzrokuje štetu našem pamćenju, kognitivnim sposobnostima, te čak ubija stanice imunološkog sustava i dobre bakterije u crijevima, preopterećuje jetru i bubrege koji moraju eliminirati sve toksine iz tijela i gomila masnoću oko trbuha, struka, bedra i stražnjice.
Drugi izbor, koji je bolji od prvog, i dalje je loš.
Iako se radi o marmeladi od vaše bake, koja je koristila voće iz vrta, ovaj obrok će opteretiti vašu gušteraču, koja će morati poslati vojsku inzulina za šećer koji je upravo skočio više od 100 puta u odnosu na normalnu vrijednost.
Taj će šećer vaš inzulin odmah pretvoriti u mast i pohraniti ga u trbuhu, stražnjici i nogama.
I to nije najgore – za dva sata ćete biti opet gladni, a energija će vam potonuti pod zemlju.
Treći izbor je pravi izbor za vas.
Ako želite smršaviti, nahraniti mozak, biti zdravi i puni energije tijekom dana.
Tako ćete lakše kontrolirati apetit i osigurati pravi hormonski koktel.
Uz redovitu tjelesnu aktivnost, već postoji bojazan hoćete li morati u kupovinu nove garderobe.
BRIGA O ŠEĆERU U KRVI TREBA BITI PRIORITET BR. 1!
Čak i ako se hranite zdravo, raznoliko, organski i izbjegavate zaslađena pića, možete osjetiti simptome koji ukazuju na nereguliran šećer u krvi.
Velik dio svjetske populacije susreće se s ovim problemom, prema podacima NZJZ-a iz 2021. godine, u Hrvatskoj ima oko 327.785 ljudi s dijabetesom, većina njih ima dijabetes tipa 2, dok se procjenjuje da još uvijek postoji oko 200.000 slučajeva koji nisu otkriveni.
Znam da sad odmahujete rukom i mislite: "Molim, ja nemam dijabetes!"
Razumijem vašu zabrinutost, ali u isto vrijeme važno je paziti na šećer u krvi.
Prije svega, vjerojatno vam je cilj osjećati se sjajno i živo u svakom trenutku, da vaš mozak pravilno funkcionira, da imate normalan metabolizam i da nemate stalno nagli pad energije, zar ne?

ZAŠTO JE URAVNOTEŽENI ŠEĆER U KRVI
VAŽAN ZA VAŠE ZDRAVLJE?


1. RAZLOG - djelovanje mozga i razina energije
Više...
Inzulin regulira šećer u krvi i prenosi ga do stanica vašeg tijela. Kada šećer ne može ući u stanice, nakuplja se u krvi, uzrokujući hiperglikemiju (visoku razinu šećera u krvi).
Kronično visok šećer u krvi oštećuje krvne žile i otežava cirkulaciju krvi u cijelom tijelu. Kada nema dovoljno cirkulacije krvi, mozak ne dobiva dovoljno kisika i drugih hranjivih tvari da bi mogao normalno funkcionirati i reagirati usredotočeno i jasno.
Drugi aspekt je da visoki šećer u krvi uzrokuje privremeno povećanje serotonina u mozgu (da, zato vas mliječna čokolada i kolači čine sretnima! :)).
Neurotransmiter serotonin inače ima pozitivan učinak na mozak, ali ne i u ovom slučaju. Previše serotonina može dovesti do oštećenja moždanih stanica, izazvati upalne procese u mozgu i tako pridonijeti slabijem pamćenju, kogniciji i “magli u glavi”.
Čak i nizak šećer u krvi ima negativne učinke na mozak!
Izaziva iscrpljenost, letargiju, glavobolju i “maglu u glavi”. Šećer u krvi može pasti ispod normalne razine zbog preskakanja obroka, nakon intenzivnog vježbanja ili nepravilne (pretjerane) upotrebe inzulina, u slučaju da imate dijabetes.
2. RAZLOG - djelovanje organa i vitalnih tjelesnih funkcija
Više...
Visoka razina šećera u krvi opterećuje bubrege jer moraju više raditi kako bi obradili sav višak šećera u krvotoku.
Kako bi se riješilo viška šećera, tijelo apsorbira tekućinu iz vlastitih tkiva, uzrokujući dehidraciju (a vi ste uhvaćeni u krug stalne žeđi i neprestanog mokrenja). To također doživljavate kao kronične suhe oči i nemogućnost fokusiranja (to čak može dovesti do sljepoće kod dijabetesa tipa 2).
Kod kronično povišenog šećera u krvi dolazi do oštećenja živca vagusa (najdužeg živca u tijelu i komunikacijskog kanala između crijeva i mozga) i kolapsa probavnih procesa (konstipacija, refluks, grčevi itd.).
Povišeni šećer u krvi također utječe na rad srca i ubrzava njegov puls ili dovodi do pojave aritmije (nekoordiniranih otkucaja srca).
Visok šećer u krvi također uzrokuje stalno znojenje i drhtanje jer utječe na rad živčanog sustava.
3. RAZLOG - kontrola tjelesne težine
Više...
Gušterača proizvodi 2 hormona - inzulin i glukagon. Inzulin, koji se oslobađa iz gušterače, brine se za transport glukoze iz krvi u stanice, gdje se koristi za energiju ili pohranjuje za kasnije. Glukoza koju tijelo ne iskoristi pretvara se u mast i pohranjuje se u masnom tkivu. Ali, to nije sve. Previše inzulina također sprječava oslobađanje masti iz zaliha masti.
Kad se razina inzulina regulira, gušterača će poslati na rad sredstvo za otapanje masti - glukagon.
Ovaj čudesni hormon pretvorit će pohranjenu mast u energiju. To znači da će topiti masne nkako bi tijelo dobilo energiju.
3 faze poremećaja razine šećera u krvi
i kako se razvija dijabetes
Kako regulirati šećer u krvi i osjećati se odlično i energično u svom tijelu te biti usredotočen?

ZAMJENITE INDUSTRIJSKE PROIZVODE S PRAVOM HRANOM.
Ako će se priprema vaših obroka temeljiti na pravim namirnicama poput povrća, voća, biljnih proizvoda, žitarica, ribe itd., napravit ćete veliku pozitivnu promjenu za sebe i razinu šećera u krvi.
Sva prerađena, pakirana, konzervirana hrana je štetna za zdravlje. Ne radi se samo o kvaliteti proizvoda, nego je pakirana hrana problematična ponajviše zbog svih aditiva, konzervansa, pesticida, zaslađivača i ostalih umjetnih tvari. U njima se obično kriju šećeri.
Ljudi su se navikli kupovati proizvode (lijepo pakirane i promovirane proizvode multinacionalnih kompanija), ali sada je vrijeme da promijenimo način razmišljanja i vratimo pravu hranu na tanjure. Hranu koja liječi, puni energijom, te vraća snagu i zdravlje.

U SVAKODNEVNI ŽIVOT UKLJUČITE TEHNIKE OPUSTAŠANJA
Ako mislite da samo hrana utječe na šećer u krvi, iznenadit ćete se!
Stres utječe na razinu kortizola (hormona stresa) koji utječe na djelovanje inzulina.
Naše tijelo je vrlo inteligentno, ali se biološki procesi odvijaju na vrlo nesvjesnoj razini. Određivanje prioriteta procesa ne temelji se na svjesnoj interpretaciji, već na vrlo primitivnoj procjeni važnosti. Ako ste izloženi stresu (opasnom po život ili samo lovite rokove za predaju projekta), tijelo to shvaća vrlo ozbiljno. Zbog toga se svi procesi u tijelu (uključujući i regulaciju šećera u krvi) privremeno zaustavljaju jer se tijelo "bori za preživljavanje".
Razmislite o tome što vas opušta i priuštite si to svaki dan. Meditacija, joga i disanje također imaju znanstveno dokazan učinak na smanjenje šećera u krvi i regulaciju inzulina.
Ako je vaša meditacija pletenje, crtanje, sviranje glazbenog instrumenta ili samo promatranje prirode, to je pravi put za vas.

REDOVITA TJELESNA AKTIVNOST JE LJEKOVITA
Sjedilački način života predstavlja ozbiljnu prijetnju, ne samo za razinu šećera u krvi, već i za zdravlje općenito. Trenutni učinak tjelesne aktivnosti je potrošnja glukoze za energiju koju tkiva i mišići trebaju za normalno funkcioniranje. U procesu potrošnje istovremeno se smanjuje razina šećera u krvi. Dugoročni učinak tjelesne aktivnosti suprotstavlja se većoj osjetljivosti stanica na inzulin i tako sprječava otpornost (otpornost stanica na inzulin vodi u dijabetes tipa 2).
30-60 minuta trčanja, vožnje bicikla, plivanja ili dizanja utega imat će izvrstan učinak na vaše blagostanje, razinu energije i koncentraciju. Lakše ćete se nositi sa stresom, ojačat će vam imunitet, uravnotežiti hormone i regulirati šećer u krvi.

DODACI PREHRANI KOJI KONTROLIRAJU ŠEĆER U KRVI
Vitamin D - istraživanja su pokazala da vitamin D pomaže u borbi protiv dijabetesa. Vitamin D pojačava funkciju stanica gušterače koje proizvode inzulin i također povećava tjelesnu reakciju na inzulin.
Cejlonski cimet - omogućuje našim stanicama da bolje reagiraju na inzulin i tako pomaže u regulaciji šećera u krvi. Preporučena doza je 250 mg dva puta dnevno prije jela.
Berberin - Berberin je alkaloid koji ima iznimnu biološku aktivnost. Može poboljšati osjetljivost na inzulin i pridonijeti transportu glukoze iz krvi u vaše mišiće, što posljedično smanjuje razinu šećera u krvi.
Probiotici - (mikrobiološke kulture) - ključna je ravnoteža između dobrih i loših bakterija u tijelu. U slučaju šećera u krvi, studije su pokazale da konzumacija probiotika snižava šećer u krvi, smanjuje upalna stanja i sprječava uništavanje stanica gušterače koje proizvode inzulin. Drugi dodaci prehrani s poznatim učinkom na šećer u krvi: krom, ALA, magnezij, aloe vera, američki ginseng.
Izvor >>>>
Prilikom istraživanja naišla sam na biljku koja se posebno istaknula u vezi s regulacijom šećera u krvi!

- MORINGA -
uravnotežuje razinu šećera u krvi i rješava brojne probleme
Najprije me je privukl istraživanje s pozitivnim rezultatima, kako kod zdravih pojedinaca, tako i kod osoba oboljelih od dijabetesa. Rezultati su pokazali značajno smanjenje razine glukoze. Također, rezultati su ukazivali na povećanje endogenih antioksidanata u krvnoj plazmi (endogeni antioksidansi su prva linija unutarnjeg antioksidativnog sustava u tijelu).
Istodobno su se smanjili markeri oksidacije koji ukazuju na upalna stanja u tijelu.
Kako Moringa djeluje u borbi protiv šećera u krvi?
Jedno od najvažnijih svojstava Moringe je to što pomaže u kontroli šećera u krvi. Sadrži kiselinu koja se zove klorogenska kiselina. Potonji dokazano omogućuje stanicama da apsorbiraju ili otpuštaju šećer – ovisno o njihovim potrebama, te tako reguliraju količinu šećera u krvi. Osim klorogenske kiseline, sadrži i spojeve zvane izotiocijanati, koji se povezuju s prirodnom zaštitom od dijabetesa.
Ni na koji način ne tvrdimo da je Moringa zamjena za lijekove za dijabetes! Nema kontraindikacija za istovremeno uzimanje Moringe i lijekova za dijabetes, tako da je možete isprobati bez brige.
Što je Moringa i zašto je tako posebna?
Moringa je drvo sa stotinu imena i ima više od toliko hranjivih tvari. Sadrži čak 20 aminokiselina, 46 antioksidansa, 36 protuupalnih sastojaka i više od 90 drugih nutrijenata te s pravom zaslužuje titulu najhranjivije biljke na svijetu.
Jedna je od rijetkih biljaka kod koje se mogu koristiti gotovo svi dijelovi – listovi, sjemenke, cvjetovi, stabljika i korijen. Do danas je provedeno više od 1300 znanstvenih studija koje proučavaju i dokazuju njegovu iznimnu nutritivnu vrijednost.
Sadrži čak:
7x više vitamina C od naranče
10x više vitamina A od mrkve
17x više kalcija od mlijeka
9x više proteina od jogurta
15x više kalija nego banane
25x više željeza od špinata

NAJKVALITETNIJA MORINGA NA TRŽIŠTU


Moringa s Tenerifa
Ako želite iskusiti pozitivne učinke čudesnog stabla, važno je konzumirati kvalitetnu i organsku Moringu.
Točno takvu, najbolju Moringu na tržištu, koja dolazi sa sunčanih Tenerifa, možete pronaći u našim kapsulama.

Sastojci:
Organska moringa (Moringa Olifera) prah, kapsula (hidroksipropilmetil celuloza, biljnog porijekla).
1 kapsula sadrži:
450 mg moringe u prahu.
Upotreba:
Preporučeni dnevni unos: do 6 kapsula (2,7 g) dnevno uz malo tekućine.
Posebna ponuda

1x Bio Moringa

3x Bio Moringa
2+1 GRATIS
Čak i Nika
koristi našu Moringu



"Koristim Moringu zajedno s Green D Tox kapsulama kako bih rasteretila svoje tijelo, pomogla očistiti kožu i dobiti više vitalnosti. Dakle... zbogom proljetni umor 😁. Moringa je biljka koja se smatra najhranjivijom na planeti i pruža sve što naše tijelo treba za zdravo funkcioniranje, stoga kod mene trenutno zauzima ulogu najvažnijeg prehrambenog dodatka. U Carnium Botanicalsu je imaju u obliku kapsula biljnog podrijetla, a ja ih uzimam četiri dnevno."




Jedinstveni učinci Moringe na vaše zdravlje

Djeluje protuupalno i bogata je antioksidansima
Moringa je bogata mnogim esencijalnim aminokiselinama (gradivnim blokovima proteina), karotenoidima, antioksidansima (kao što je quercetin) i prirodnim antibakterijskim tvarima. Djeluje slično kao farmakološki protuupalni lijekovi - poput medrola (ali bez nuspojava). Istraživanja su pokazala da ovi sastojci štite srce, djeluju kao prirodni poticaj cirkulaciji krvi, smanjuju razinu oksidativnog stresa i značajno smanjuju razinu upalnih faktora u tijelu.
Istraživanje >>>
Prirodno regulira probavu
Zbog svoje iznimne antioksidativne učinkovitosti moringa se u ayurvedi koristila kod trbušnih tegoba, izuzetno je dobro djelovala kod oštećenja bubrega, a ujedno sprječava rast gljivice kandide (pomaže i kod urogenitalnih upala). Moringa se često koristi u detoksikaciji teških metala (amalgam, olovo, živa) jer stimulira rad jetre i pomaže tijelu u eliminaciji toksina.
Istraživanje >>>


Regulira šećer u krvi i pomaže u borbi protiv dijabetesa
Jedno od najvažnijih svojstava moringe je to što pomaže u kontroli šećera u krvi. Sadrži kiselinu koja se zove klorogenska kiselina. Klorogenska kiselina dokazano omogućuje stanicama da apsorbiraju ili otpuštaju šećer – ovisno o njihovim potrebama, te tako reguliraju količinu šećera u krvi. Osim klorogenske kiseline, sadrži i spojeve zvane izotiocijanati, koji se povezuju s prirodnom zaštitom od dijabetesa.
Istraživanje >>>
Štiti i hrani kožu
Moringa sadrži prirodne antibakterijske i antigljivične komponente koje štite kožu od infekcija. Često se koristi u obliku ulja za borbu protiv akni i prištića. Direktno nanošenje na akne i prištiće smanjuje upalni proces koji se događa na koži. Međutim, oralna konzumacija praha od listova moringe također doprinosi lijepoj koži.
Istraživanje >>>


Doprinosi boljem raspoloženju, vitalnosti i štiti zdravlje mozga
Moringa je bogata proteinima i aminokiselinom triptofanom koja pridonosi prirodnom stvaranju i funkcioniranju neurotransmitera serotonina, tj. "hormona sreće". Također je bogata antioksidansima i aktivnim sastojcima koji podržavaju zdravlje štitnjače, što pomaže u borbi protiv kroničnog umora, depresije, nesanice i promjena raspoloženja.
Istraživanje >>>
Moringa također liječi okoliš u kojem raste
Moringa također povoljno djeluje na vodu i tlo. Ima sposobnost rasta u praktički "mrtvom tlu", što drugim korisnim biljkama često ne polazi za rukom. Ona "prirodno gnoji" zemlju i obogaćuje je vitaminima i mineralima. Također pročišćava vodu. Sjemenke moringe koriste se i za pročišćavanje vode jer dokazano uklanjaju toksine. Neka su istraživanja pokazala da 0,2 grama mljevenih sjemenki moringe čisti 1 litru kontaminirane vode.
Istraživanje >>>

